Waarom kiezen voor aluminium gietwerk
Ziehier enkele zeer goede redenen om voor aluminium gietwerk te kiezen :
Voordelig gewicht in vergelijking met staal
Een reductie van het gewicht (soortelijk gewicht aluminium is een derde van soortelijk gewicht staal) betekent bij de meeste toepassingen ook een belangrijke energiebesparing. Bij de Duitse TGV werden stalen onderdelen vervangen door aluminium onderdelen waardoor een gewichtsvermindering van 6.1 ton per treinstel werd bekomen. Een grote overbrengingskast vervaardigd uit staal weegt 578 kg, hetzelfde stuk, gegoten in aluminium weegt maar 196 kg.
Geringe traagheid van de massa
Dit is een belangrijke eigenschap bij samenstelling van verschillende elementen die een lineaire of draaiende beweging uitvoeren en waarbij een plotse vertraging en/of versnelling of verandering van beweging van toepassing zijn (industriële robot, samendrukkingspers, enz ..
Goede weerstand tegen metaalmoeheid en dynamische belasting
Deze eigenschap is een belangrijk element bij heel wat toepassingen, van automobielindustrie tot luchtvaartindustrie, wasmachines en vanzelfsprekend nog heel wat andere toepassingen. Gegoten aluminium heeft ook als voordeel dat eventuele ontstane barstjes heel traag verder scheuren.
Daarbij komt nog dat gegoten aluminium een heel goede weerstand heeft voor het opvangen van dynamische krachten : de gegoten stukken zijn ideaal als toepassing voor constructie-elementen die onderhevig zijn aan samendrukking en/of aandrijving gecombineerd met altenerende belastingen. Voorbeeld : batterijen van een locomotief : hier laat gegoten aluminium toe een besparing van 500 kg per stuk te realiseren, waar de kwaliteit niet moet inboeten ten opzichte van productie uit staal.
Hogere rekbaarheid
De hoge rekbaarheid biedt voldoende weerstand aan het materiaal waardoor plastisch vervorming kan optreden zonder dat het stuk effectief breekt. De kwetsbaarheid van onderdelen die voortdurend worden blootgesteld aan schokken, wordt verkleind door ze te vervaardigen uit gegoten aluminium, dit omwille van de gunstig elastische eigenschap.
voorbeeld : bedieningsblok van een lift, die onderhevig is aan drukverschillen die kunnen oplopen tot 400 bar.
Een grote vormstabiliteit en verhoogde vervormingsenergie
de stukken die gegoten zijn uit aluminium bieden een veel grotere weerstand tegen plastische vervorming dan stalen gietstukken, wat eveneens het optreden van bruuske breuken verhindert. Voorbeeld : de meerderheid van rembeugels in automobielindustrie worden gemaakt uit gegoten aluminium. Indien de optredende krachten niet buitensporig zijn, dan bieden de gietstukken in aluminium een excellente vormstabiliteit.
Verschillende interessante elementen voor een ontwerpbureau
Hieronder vindt u een samenvatting van interessante elementen voor ontwerpers :
- Gelijkmatige verdeling van de optredende krachten over het volledige stuk, geen concentratie van krachten zoals dit het geval is bij gelaste onderdelen
- Stukken uit gegoten aluminium worden niet broos bij lage temperaturen
- Het productieproces is minder arbeidsintensief in vergelijking met stukken vervaardigd via machinale bewerking (frezen, draaien), lasconstructies, samenstellen van onderdelen via klinknagels, vijzen. De stukken uit gegoten aluminium kunnen, indien noodzakelijk, nog een nabewerking ondergaan.
- Het is mogelijk om verschillende onderdelen te lassen tot 1 geheel, ook behoort combinatie van aluminium met koper of staal tot de mogelijkheden
- Aluminium is een goede thermische geleider. In tegenstelling tot magnesium, die ook wordt toegepast vanwege het lage soortelijke gewicht, is aluminium niet brandbaar.
- Aluminium heeft een goede weerstand tegen corrosie en eveneens een goede weerstand tegen invloeden van zoutwater.
- Aluminium is niet toxisch (constructie van machines in de voedingsindustrie). Recyclage van aluminium kan op zuinige en vlotte wijze gebeuren.